BİTKİ NUMUNESİ ALMA ŞEKLİ VE ALINMA ZAMANI

 

Bağ

Çiçeklenme veya ben düştüğünde birinci salkımın karşısındaki yaprak alınır. Bir omcanın 4 yönünden olmak üzere 25 omca dan 100 adet yaprak örneği alınmalıdır.

Zeytin

Kasım-Aralık aylarında tek yıllık uç sürgünlerinden yapraklar sapıyla birlikte ve ağacın 4 tarafından 8 adet olmak üzere 25 ağaçtan 200 adet yaprak alınmalıdır

Turunçgiller

Eylül-Ekim aylarında o yılın ilkbahar dönemindeki meyve olmayan sürgünlerden 6-7 aylık yaprak örneği alınmalıdır. Bir ağacın 4 tarafından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

Çilek

Haziran-Ağustos ayında (hasat sonundan başlayarak 6 hafta içinde) en genç, gelişmesini tamamlamış üçlü yaprak grubunun ortasından 100 adet sapsız yaprak alınır.

Yenidünya

Kasım-Ocak (çiçeklenme döneminde) veya Ocak-Mart aylarında (meyve büyütme dönemi) uç kısmından çiçek veya meyve salkımı olan o yıla ait sürgünlerin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte ve bir ağacın 4 tarafından olmak üzere 25 ağaçtan 100 adet alınmalıdır.

Kayısı, Kiraz, Şeftali, Armut, Erik ve Elma

Tam çiçeklenmeden 8-12 hafta sonra o yıla ait sürgünlerin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yaprakları sapıyla birlikte bir ağacın 4 tarafından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

 

Nar

Ağustos-Ekim aylarında o yıla ait uç sürgünlerinin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte bir ağacın 4 tarafından olmak üzere 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

Muz

Doğum sonrası parmakların tamamen oluşumundan sonra, gelişmesini tamamlamış üçüncü yaprağın, yaprak ana damarının iki yanından 10-15 cm genişlikte iki şerit halinde kesilerek alınmalıdır

Domates

Birinci döldeki meyve ceviz iriliğine ulaştığında yaprak örneği alınır. Büyüme tepesine en yakın yerde gelişmesini tamamlamış olan yapraklar örnek almaya uygun olup bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere toplam 30 yaprak alınmalıdır.

 

Domates (Tarla)

Erken çiçeklenme öncesi veya sonrası büyüme noktasından 3. veya 4. yaprak

Patlıcan, Biber ve Salatalık (Sera)

Birinci döldeki meyveler kendini göstermeye başladığı zaman yaprak örneği alınmalıdır. Büyüme tepesine en yakın normal iriliğini almış gelişmesini tamamlamış genç yaprak örnek almaya uygundur. Bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere üçünden de 50 şer yaprak alınmalıdır. Seranın büyüklüğüne göre M veya N harfi çizilecek şekilde örnek alınır. Sera kenarlarından örnek alınmamalıdır.

Fasulye

Fide dönemi çiçeklenme başı veya öncesi en üstteki olgunlaşmış 2-3 olgun yaprak

Yer fıstığı

Çiçeklenme dönemi veya öncesi tepedeki en gelişmiş 25-50 adet yaprak

Ceviz

Çiçeklenme sonrası 6-8. hafta olgun sürgünlerdeki orta bileşik yaprak çiftleri 30-40 adet

Pamuk

İlk taraklar görüldüğünde veya ilk çiçeklenme ya da öncesi ana gövdede yeni olgunlaşmış en genç yaprak 25-30 adet

Şeker pancarı

Mevsim ortası en yaşlı dış yapraklar ile en genç yapraklar arasında tam olgunlaşmış yaprak

Mısır

Fide dönemi koçan başlangıcı toprak üstü aksamlar koçan yaprağı 25-30 adet

 

BİTKİ NUMUNESİNİN ETİKETLENMESİ

 

Görüntülenme Sayısı: 749