BİTKİ NUMUNESİ ALMA ŞEKLİ VE ALINMA ZAMANI
- Numune alınacak yapraklar, tam güneş ışığına maruz kalmış, ana dallar ya da gövdenin büyüme ucunun hemen altındaki gelişimini yeni tamamlamış kısımlar olmalıdır.
- Alınan yaprak örneklerinin tür ve çeşit özellikleri aynı olmalıdır. Karışık olarak örnek alınmamalıdır.
- Özellikle meyve ağaçları bir bahçede farklı yaşlarda bulunabilir. Örneğin 5 ile 25 yaşındaki ağaçların yaprakları karıştırılarak örnek alınmamalıdır. Aynı yaş guruplarındaki ağaçlardan örnek almaya özen gösterilmelidir.
- Yapraklar günün herhangi bir zamanında alınabilir. Ancak yaprakların ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.
- U veya X şeklinde yürüyerek o yıla ait güneş gören sürgünlerden, araziyi temsil edebilecek kadar ağaçtan, yeteri kadar yaprak numunesi alınmalıdır.
Bağ |
Çiçeklenme veya ben düştüğünde birinci salkımın karşısındaki yaprak alınır. Bir omcanın 4 yönünden olmak üzere 25 omca dan 100 adet yaprak örneği alınmalıdır. |
Zeytin |
Kasım-Aralık aylarında tek yıllık uç sürgünlerinden yapraklar sapıyla birlikte ve ağacın 4 tarafından 8 adet olmak üzere 25 ağaçtan 200 adet yaprak alınmalıdır |
Turunçgiller |
Eylül-Ekim aylarında o yılın ilkbahar dönemindeki meyve olmayan sürgünlerden 6-7 aylık yaprak örneği alınmalıdır. Bir ağacın 4 tarafından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır. |
Çilek |
Haziran-Ağustos ayında (hasat sonundan başlayarak 6 hafta içinde) en genç, gelişmesini tamamlamış üçlü yaprak grubunun ortasından 100 adet sapsız yaprak alınır. |
Yenidünya |
Kasım-Ocak (çiçeklenme döneminde) veya Ocak-Mart aylarında (meyve büyütme dönemi) uç kısmından çiçek veya meyve salkımı olan o yıla ait sürgünlerin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte ve bir ağacın 4 tarafından olmak üzere 25 ağaçtan 100 adet alınmalıdır. |
Kayısı, Kiraz, Şeftali, Armut, Erik ve Elma |
Tam çiçeklenmeden 8-12 hafta sonra o yıla ait sürgünlerin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yaprakları sapıyla birlikte bir ağacın 4 tarafından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.
|
Nar |
Ağustos-Ekim aylarında o yıla ait uç sürgünlerinin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte bir ağacın 4 tarafından olmak üzere 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır. |
Muz |
Doğum sonrası parmakların tamamen oluşumundan sonra, gelişmesini tamamlamış üçüncü yaprağın, yaprak ana damarının iki yanından 10-15 cm genişlikte iki şerit halinde kesilerek alınmalıdır |
Domates |
Birinci döldeki meyve ceviz iriliğine ulaştığında yaprak örneği alınır. Büyüme tepesine en yakın yerde gelişmesini tamamlamış olan yapraklar örnek almaya uygun olup bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere toplam 30 yaprak alınmalıdır.
|
Domates (Tarla) |
Erken çiçeklenme öncesi veya sonrası büyüme noktasından 3. veya 4. yaprak |
Patlıcan, Biber ve Salatalık (Sera) |
Birinci döldeki meyveler kendini göstermeye başladığı zaman yaprak örneği alınmalıdır. Büyüme tepesine en yakın normal iriliğini almış gelişmesini tamamlamış genç yaprak örnek almaya uygundur. Bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere üçünden de 50 şer yaprak alınmalıdır. Seranın büyüklüğüne göre M veya N harfi çizilecek şekilde örnek alınır. Sera kenarlarından örnek alınmamalıdır. |
Fasulye |
Fide dönemi çiçeklenme başı veya öncesi en üstteki olgunlaşmış 2-3 olgun yaprak |
Yer fıstığı |
Çiçeklenme dönemi veya öncesi tepedeki en gelişmiş 25-50 adet yaprak |
Ceviz |
Çiçeklenme sonrası 6-8. hafta olgun sürgünlerdeki orta bileşik yaprak çiftleri 30-40 adet |
Pamuk |
İlk taraklar görüldüğünde veya ilk çiçeklenme ya da öncesi ana gövdede yeni olgunlaşmış en genç yaprak 25-30 adet |
Şeker pancarı |
Mevsim ortası en yaşlı dış yapraklar ile en genç yapraklar arasında tam olgunlaşmış yaprak |
Mısır |
Fide dönemi koçan başlangıcı toprak üstü aksamlar koçan yaprağı 25-30 adet |
BİTKİ NUMUNESİNİN ETİKETLENMESİ
- Örnekler alındıktan sonra delikli naylon torbaya konulur.
- Etikete gerekli bilgiler yazılarak torbaya koyulur ve iple bağlanır.
- Etiketlenen yaprak örneklerin en kısa zamanda laboratuvara analiz için gönderilmesi gerekmektedir.
- Şayet o gün gönderme imkânı yok ise toplanan örnekler buzdolabına konmalıdır. Buzdolabı +4°C'de tutulmalıdır.
Görüntülenme Sayısı: 749